Iedereen kan te maken krijgen met drugs. Dit kan leiden tot afhankelijkheid of verslaving. Toch wordt het gebruik van drugs niet altijd herkend door de omgeving.
Net als bij alcohol kan er sprake zijn van normaal verantwoord of recreatief gebruik van het middel. Dit kan leiden tot afhankelijkheid van of verslaving aan drugs.
Uitgebreide informatie over de verschillende middelen en de risico’s van deze middelen kunt u onder meer vinden bij het Trimbos instituut (www.drugsinfo.nl).
Symptomen drugsgebruik
Veel mensen gebruiken incidenteel drugs zonder dat er problemen door ontstaan. Als je meer en vaker drugs gaat gebruiken, dan ontstaan er naast de voordelen ook grote nadelen. Deze drugssymptomen kunnen zich op allerlei terreinen voordoen:
- Je bent moe, je kunt je niet goed concentreren.
- Je past je bezigheden aan je drugsgebruik aan.
- Je probeert te stoppen maar het lukt niet.
- Je besteedt al je vrije tijd aan drugsgebruik.
- Je verandert door het drugsgebruik; je wordt angstig, argwanend, somber
Als jij een of meerdere van deze symptomen bij drugsgebruik herkent bij jezelf of in jouw omgeving, kan het zijn dat er in bepaalde mate sprake is van een drugsverslaving.
Behandelen van drugsverslaving
Het kan moeilijk zijn om dan te besluiten met drugsgebruik te stoppen, juist omdat je belangen om te blijven gebruiken groot zijn. Door erover te gaan praten met een deskundige behandelaar kun je de motivatie om te stoppen versterken. Je krijgt inzicht in de functie van je drugsgebruik en je zoekt samen naar andere manieren om met je problemen om te gaan.